Într-o declarație a comisarului pentru Afaceri Esterne, Josep Borrell, în numele blocului comunitar, se arată că “UE este extrem de îngrijorată de faptul că evenimente organizate ar putea fi folosite ca pretext pentru o posibilă escaladare militară. UE este, de asemenea, martoră la o intensificare a eforturilor de manipulare a informațiilor pentru a sprijini astfel de obiective”.

Avertismentul vine într-un moment în care presa de stat din Rusia rusă a publicat rapoarte neverificabile despre acte violente din zone din estul Ucrainei controlate de rebelii proruși. Presa rusă acuză Kievul că a pus la cale un atac asupra enclavelor rebele din Doneţk şi Luhansk.

“UE nu vede niciun temei pentru acuzațiile venite din zonele care nu se află sub controlul guvernului central, cu privire la un posibil atac ucrainean. Lăudăm postura de reținere a Ucrainei în fața provocărilor și eforturilor continue de destabilizare”, a mai adăugat Borrell.

În declarație se mai arată că UE sprijină pe deplin OSCE, care are observatori dislocați în Ucraina, adăugând că aceștia “joacă un rol cheie” în verificarea activității pe teren. Deocamdată OSCE semnalează sute de bombardamente și încălcări ale încetării focului, dar fără a preciza dacă acestea sunt executate de rebeli sau de armata ucraineană.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday