Președintele Statelor Unite a susținut un scurt briefing de presă, după teleconferința de vineri seara cu o parte a liderilor țărilor NATO, inclusiv cei ai României și Poloniei. Principalele declarații:

  • Le-am împărtășit aliaților ultimele noastre informații. În ciuda încercărilor Rusiei de a ne diviza, vă asigur că asta nu s-a întâmplat. 
  • În ultimele zile am văzut tentative de provocare a Ucrainei, pentru ca Rusia să poată pretinde apoi că Ucraina pregătește o ofensivă în Donbas. Presa de stat din Rusia produce din ce în ce mai multe dezinformări pentru a încerca să convingă că Ucraina ar urma să atace Donbass-ul. Ar fi complet ilogic din partea Ucrainei să facă așa ceva în acest moment, când există o prezență masivă a trupelor ruse la granițele sale
  • Toate acestea sunt cărți pe care Rusia le-a mai jucat, lucruri despre care noi am avertizat de săptămâni, încercări să justifice un atac.
  • Situația stă așa: Rusia a înconjurat Ucraina cu trupe, inclusiv prin Belarus. Am ales să dezvăluim planurile Rusiei nu pentru că ne dorim un război, ci pentru a nu preveni un război. 
  • La acest moment sunt convins că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Credem că forțele ruse vor ataca Ucraina în zilele următoare, sau în săptămâna următoare. Vor ținti inclusiv Kievul, un oraș de 2,8 milioane de oameni inocenți.
  • SUA și aliații vor susține poporul ucrainean. Vestul este unit și pregătit să adopte sancțiuni. Nu este târziu să ne întoarcem la calea diplomatică, pentru dezescaladarea situației.
  • Serghei Lavrov și Antony Blinken ar trebui să se întâlnească pe 24 februarie. Dacă până atunci, Rusia decide să atace, înseamnă că a trântit ușa în nasul diplomației. Rusia are de ales între diplomație și un război care ar aduce foarte multă suferință.
  • Referitor la exercițiile nucleare pe care Rusia le face în acest weekend… Nu cred că Putin ia în considerare utilizarea unor astfel de arme, dar cred că încearcă să convingă lumea că poate schimba dinamica în Europa, într-un mod în care de fapt nu poate. Mi-e greu să-l înțeleg. 

      Rugat de reporteri să repete încă o dată foarte clar dacă a spus că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina, Joe Biden a răspuns ferm – Da!

      Rep: De ce aveți această convingere?

      Biden: Avem suficiente capacități de informații!

      Președintele Biden a discutat, în teleconferință, cu liderii statelor Canada, Franța, Italia, Germania, România, Polonia, Marea Britanie și cu reprezentanții NATO și UE. Liderii au mai purtat consultări, în același format, și în urmă cu o săptămână.

      Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

      Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

      Susține echipa Biziday