Miniștrii apărării din țările NATO se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru a decide elaborarea planurilor de desfășurare a patru noi grupuri de luptă, de aproximativ 1.000 de militari fiecare. Potrivit Reuters, care citează trei surse diplomatice, două dintre ele ar urma să fie desfășurate în Bulgaria și România, iar alte două, aflate încă în dezbatere, în Slovacia și Ungaria.

Decizia politică este abia primul pas și ar fi urmată de un ordin pentru comandanții militari de a elabora planul de detaliu pentru cele patru grupuri de luptă. Potrivit sursei citate, acest tip de organizare ar permite Alianței să mobilizeze mai rapid forțe, la nevoie, suplimentar față de cele deja trimise de SUA și UK și alte țări vestice în estul Europei.

Potrivit Reuters, Franța dorește comanda grupului de luptă ce ar urma să fie desfășurat în România. Un oficial al președinției franceze a declarat că trupele franceze se vor desfășura în România numai după o decizie a NATO și că proiectarea și înarmarea grupurilor de luptă va mai dura, pentru că aliații trebuie să își precizeze fiecare efectivele și tehnica cu care vor participa la formarea acestora.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sugerat posibilitatea apariției mai multor grupuri de luptă, într-o declarație făcută pe 7 februarie: “Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale poziționării noastre, în partea de est a Alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfășurare în cadrul NATO”.

Totuși, remarcă Reuters, Slovacia și Ungaria, țări care au graniță directă cu Ucraina, evită să provoace în vreun fel Rusia, iar desfășurarea de noi forțe în țările din est ar fi un gest vădit împotriva cererilor Rusiei de retragere a trupelor și echipamentelor din țările care nu erau membre NATO înainte de 1997.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday