Vizitele fulger pe care Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, le va face în cele două capitale vin în contextul retragerii personalul diplomatic și militar din Ucraina de către majoritatea țărilor occidentale.

Potrivit Financial Times, este de așteptat ca liderul german să încerce să-l convingă pe Vladimir Putin să detensioneze situația de la granița cu Ucraina, ilustrându-i cât mai clar cât de grave ar fi consecințele unui atac și sancțiunile împotriva Rusiei. O sursă diplomatică a declarat că Scholz “va sublinia unitatea UE, SUA și a Regatul Unit”, în situația unei invazii.

Financial Times citează și surse apropiate cancelarului german, care au spus că, deși nu se așteaptă la un rezultat concret în urma vizitei, nici nu este un moment potrivit acum pentru a renunța la eforturile diplomatice. Principalul obiectiv al lui Scholz este “acela de a înțelege mai bine obiectivele Rusiei și de a încerca să afle dacă există vreo cale de întoarcere la dialogul direct”.

Duminică, Joe Biden și Volodymyr Zelensky au vorbit la telefon, iar liderul ucrainean i-a cerut lui Biden să facă o vizită în zilele următoare la Kiev, într-o demonstrație de solidaritate. “Sunt convins că sosirea dumneavoastră la Kiev în următoarele zile, care sunt cruciale pentru stabilizarea situației, va fi un semnal puternic și va contribui la detensionare”, a spus Zelensky, fără a primi însă niciun răspuns din partea Casei Albe.

De asemenea, președintele american a vorbit sâmbătă mai bine de o oră la telefon cu Vladimir Putin, dar, potrivit Washintonului, nu a reușit să schimbe poziția liderului rus.

Evaluările serviciilor de informații americane arată că Rusia ar putea lansa o invazie pe scară largă în zilele următoare.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday