Desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie, sondajul a fost publicat parțial de The Guardian. El arată că în șase din cele șapte țări UE în care s-a desfășurat studiul și care reprezintă 2/3 din populația Uniunii, majoritatea cetățenilor sunt convinși că Rusia va invada Ucraina în cursul anului 2022. Anxietatea pare la cele mai mari cote în Polonia și în România.
Pe de altă parte, majoritatea cetățenilor europeni cred că este responsabilitatea NATO și a UE de a ajuta Ucraina, considerând o invazie ca fiind nu doar o amenințare la adresa unui vecin al Rusiei ci și a ordinii și păcii europene.
Încrederea în SUA, ca fiind la fel de angajate în apărarea intereselor cetățenilor UE, a fost semnificativ mai scăzută, mai mulți respondenți din toate țările, cu excepția Poloniei și a României, spunând că au mai multă încredere în Germania decât în SUA. Chiar și în Polonia, NATO (75%) și UE (67%) au fost considerate mai importante decât SUA în această criză. “În timp ce majoritatea europenilor încă au încredere în NATO pentru a apăra Europa, NATO nu mai este doar un alt nume pentru SUA. Europenii au încredere în NATO pentru a-și proteja interesele mai mult decât au încredere că SUA vor face acest lucru”, arată autorii studiului, citați de The Guardian.
“Datele sugerează o trezire geopolitică în Europa”, a declarat Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), un ONG care a efectuat studiul. “Statele UE au fost descrise ca fiind divizate, slabe și mai de grabă absente din Ucraina, dar cetățenii europeni par uniți: sunt de acord că Vladimir Putin va desfășura acțiuni militare și că Europa, împreună cu partenerii săi din NATO, ar trebui să vină în ajutorul Ucrainei”.
Autorii studiului au mai spus că acesta a arătat că “nu prea mai există mult adevăr în clișeul potrivit căruia europenii consideră că războiul este de neconceput iar pacea ar fi de la sine înțeleasă. Ei percep lumea ca fiind în preajma unui conflict”.
Studiul a arătat, de asemenea, că europenii sunt pregătiți să accepte amenințări semnificative, potențial pe termen lung, ca urmare a asumării unui rol al UE în apărarea Ucrainei. Printre aceste riscuri, considerate “acceptabile” se numără posibila sosire a unui număr mare de refugiați, costuri mai mari ale energiei, constrângeri economică, atacuri cibernetice și amenințarea acțiunii militare ruse.
Respondenții din Polonia, România și Suedia au fost mai dispuși în a considera că “a veni în ajutorul Ucrainei merită riscul”, în timp ce cetățenii din Franța și Germania au fost cei mai puțin dispuși să accepte acest lucru, considerând că posibile costuri ale sprijinirii Ucrainei ar putea depăși recompensele.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.