Într-un interviu acordat Financial Times, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scenariul în care Rusia taie complet aprovizionarea cu gaze pentru țările UE “ar fi foarte dificil, dar acest lucru este valabil și pentru Rusia, care are o economie unidimensională [dependentă de exporturile de gaze – n.r.]. Într-o astfel de situație, am face tot posibilul pentru a reduce presiunea asupra familiilor și a consumatorilor”, a mai declarat von der Leyen.

Uniunea elaborează planuri de acțiune pentru cazul în care criza din Ucraina va afecta livrările de energie, un posibil aflux masiv de imigranți, precum și eventuale atacuri cibernetice asupra instituțiilor europene și naționale. Comisia examinează modul în care ar putea interveni temporar pentru ca o explozie a prețurilor gazelor naturale să nu fie transferată consumatorilor, dar, în același timp, a trimis emisari în Azerbaidjan, Qatar și chiar Nigeria pentru ca aceste țări, alături de SUA, să suplimenteze livrările de gaz natural lichefiat (GNL) care să compenseze o eventuală tăiere a gazelor rusești.

Planurile de urgență urmează să fie prezentate țărilor UE luna viitoare, deși un summit extraordinar ar fi convocat imediat, în cazul unor acțiuni militare ale Rusiei.

Oficialii au spus că discuțiile ar putea include, de asemenea, modul de gestionare a eventualelor fluxuri de refugiați din Ucraina către țările vecine – Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

În același timp, ofensiva diplomatică pentru detensionarea situației continuă. Emmanuel Macron se va întâlni față în față cu Vladimir Putin la Moscova, după trei apeluri telefonice în ultimele 10 zile. În același timp, Olaf Scholz a zburat la Washington pentru a-l întâlni pe Joe Biden, prima întâlnire dintre cei doi lideri. Potrivit FT, cancelarul german intenționează să arate unitate cu SUA, pentru a risipi temerile că Berlinul este o verigă slabă în rezistența occidentală față de acțiunile Rusiei.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday