În paralel cu avertismentele pe care SUA au început să le emită încă din toamnă privind masarea de trupe rusești la granițele Ucrainei, s-a intensificat și războiul de propagandă internă, la televiziunile din Rusia și pe rețelele de socializare, arată o analiză realizată de The New York Times.

“În lunile de când a început acumularea de trupe rusești, Moscova și armata sa online au reșapat vechile dezinformări potrivit cărora ucraineanii din vestul țării sunt simpatizanți ai nazismului, au acuzat în mod fals Statele Unite că pregătesc un atac chimic care va di executat prin intermediari, arătând că armata rusă a fost mutată la granițele cu Ucraina pentru a proteja etnicii ruși și pentru a preveni acțiunile NATO”, arată analiza cotidianului american.

Potrivit oficialilor americani din domeniul informațiilor, Rusia a produs un flux constant de dezinformare privind Ucraina încă din 2014, dar în decembrie și ianuarie acest flux a fost intensificat.

Firma britanică Logically, implicată în combaterea dezinformării, a urmărit conturile de pe rețelele sociale aliniate propagandei ruse, așa cum ar fi cele ale Russia Today și Sputnik, sau cele ale oficialilor ruși. Postările și articolele care îi acuză pe ucraineni că sunt neonazişti au crescut dramatic de la începutul lunii noiembrie, potrivit Logical, iar campania privind amenințarea unui atac chimic orchestrat de Statele Unite a debutat pe 21 decembrie.

O mare parte din propagandă vizează publicul intern din Rusia, precum și ucrainenii filoruși. Dacă Rusia invadează Ucraina, arată Logical, Putin vrea să se asigure că are sprijinul acestora, pentru a justifica eventuale pagube făcute de armata rusă.

Propaganda de acest fel nu este însă îndreptată doar împotriva vorbitorilor de limbă rusă. Un oficial al serviciilor de informații americane a declarat că, deși este puțin probabil ca Rusia să influențeze prea mulți oameni din Europa, mesajele sale găsesc totuși urechi deschise în America de Sud și Africa, inducând confuzie despre cine este responsabil de criza din Ucraina.

O notă informativă publicată săptămâna trecută de Departamentul de Stat arată că o mare parte a dezinformarii rusești repetă teme vechi, așa cum ar fi portretizarea Rusiei ca victimă a acțiunilor SUA, înfățișarea societăților occidentale ca fiind pe punctul de a se prăbuși, deoarece s-au îndepărtat de valorile tradiționale și descriind Washingtonul drept susținătorul revoluțiilor din regiune.

La finalul lunii decembrie, acuzațiile privind iminența unui atac al NATO din Ucraina au atins apogeul, iar apoi au fost reluate la jumătatea lunii ianuarie, potrivit Logical.

Nu este clar cât de eficientă este propaganda rusă, potrivit altor surse opinia publică din Rusia fiind în acest moment destul de ostilă unei intervenții militare în Ucraina, a cărei justificare nu este foarte clară.

Analiza integrală pe NY Times

Foto: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday