Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a declarat într-un interviu pentru AFP că varianta Omicron a coronavirusului ar putea infecta 60% din populația Europei până în luna martie. Acest lucru ar însemna, prin imunitatea câștigată și de cei nevaccinați, probabil finalul pandemiei, sau intrarea coronavirusului într-o fază endemică.

Odată ce valul actual, care acum se extinde în toată Europa, “va exista pentru câteva luni o imunitate globală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii capătă imunitate din cauza trecerii prin boală, ceea ce va duce și la o scădere a sezonalității virusului. Așa că anticipăm că va exista o perioadă de liniște, înainte ca COVID-19 să revină spre sfârșitul anului, dar nu neapărat și pandemia”, a spus Kluge, care a avertizat totuși că este prea devreme pentru a pune un verdict cert, în condițiile în care coronavirusul a mai oferit surprize.

Și doctorul Anthony Fauci, coordonatorul luptei împotriva pandemiei din SUA a exprimat un optimism similar. El a declarat duminică la ABC News că numărul cazurilor de Covid scade brusc în anumite părți ale SUA și că “lucrurile arată bine”. Deși a avertizat împotriva “excesului de încredere”, el a spus că, dacă scăderea recentă a numărului de cazuri în zone precum nord-estul SUA continuă, “cred că veți începe să vedeți o schimbare în întreaga țară”.

Un virus devine endemic atunci când are o prezență constantă în populație, dar nu afectează un număr alarmant de mare de oameni și nu perturbă viața societății, așa cum se întâmplă într-o pandemie.

Sursă alternativă: France 24

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday