Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, vineri, după discuțiile purtate cu omologul său american, că dialogul va continua cu privire la cererile de securitate ale Moscovei și că se așteaptă răspunsuri scrise de la Washington, săptămâna viitoare. Lavrov a mai spus că speră că “emoțiile legate de Ucraina se vor mai răci” și a repetat că “Rusia nu reprezintă nicio amenințare pentru poporul ucrainean”.

Cererile la care Rusia așteaptă răspuns de la SUA se referă la o retragerea a militarilor și armamentului alianței de pe teritoriul statelor admise în NATO după 1997 și să promită că nu va admite niciodată Ucraina ca membru. NATO a respins până acum cererile în întrevederile de săptămâna trecută.

Descriind discuțiile de vineri drept deschise și utile, Lavrov a spus că Rusia nu are de gând să atace Ucraina și că președintele Vladimir Putin a fost întotdeauna pregătit pentru discuții directe cu președintele american Joe Biden, dar că orice contact de acest fel ar trebui să fie bine pregătit.

Într-un briefing separat de presă, Antony Blinken a spus că sunt clare lucrurile pe care SUA NU le va face (nu își va abandona aliații), dar că discuțiile de azi au arătat că sunt arii asupra cărora SUA și Rusia pot vorbi, așa cum ar fi crearea unui climat de încredere reciprocă, de reducere și de control al armamentului. Blinken a mai spus că SUA și aliații săi s-au asigurat că Rusia înțelege bine care vor fi consecințele, “rapide și severe, dar economice”, ale unei eventuale agresiuni asupra Ucrainei.

“Dacă ei vor continua să aducă trupe la granița cu Ucraina, vom continua să facem și noi ceea ce facem deja, să sprijinim Ucraina să se pregătească pentru o invazie”.

“I-am spus lui Lavrov că Rusia trebuie să cugete asupra cauzalității problemelor pe care le ridică acum. După invadarea Crimeei, în 2014, favorabilitatea sa în Ucraina s-a prăbușit, iar dorința ucrainenilor de a adera la NATO a crescut, dar asta din cauza acțiunilor Rusiei. Înainte de 2014, SUA era în proces de reducere a trupelor din Europa, după aceea a trebuit să le suplimenteze, pentru că aliații NATO au fost îngrijorați de acțiunile Rusiei. Care vor fi consecințele actualelor acțiuni ale Rusiei?” a mai spus Blinken.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday