Update: La câteva ore după avertismentul autorităților, statele Tonga, Fiji și Samoa au fost lovite de tsunami. Imagini postate pe rețelele de socializare arată oameni cum fug din calea apelor, dar și cum numeroase clădiri sunt distruse. În Tonga, o biserică de lemn din capitală a fost distrusă complet.

Pentru moment, experții spun că valurile au între 1 – 1,5 metri înălțime, dar se așteaptă ca acestea să fie și mai mari în orele următoare, inclusiv în capitala statului Tonga. Martorii spun că în Fiji, aflat la 800 km depărtare, erupția s-a auzit precum “o furtună puternică cu tunete”.

Populația s-a refugiat în zonele mai înalte. Pentru moment nu sunt detalii despre eventuale victime.

Erupția vulcanului a început vineri, iar sâmbătă a fost urmată de o explozie de amploare. În postările de pe rețelele de socializare se poate observa un uriaș nor de cenușă care s-a ridicat 20 de kilometri deasupra locului erupției.

 

Serviciile meteorologice din Tonga au emis, de asemenea, avertizări de ploi abundente, inundații și rafale de vânt puternice pentru zonele de coastă. În plus, la peste 2.300 km depărtare, în Noua Zeelandă, experții se așteaptă la curenți puternici și “valuri imprevizibile și neobișnuite”, din cauza erupției.

Vulcanul a fost activ din 20 decembrie, dar fusese declarat inactiv pe 11 ianuarie.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday