Novak Djokovic a primit vestea anulării vizei din partea poliției de frontieră joia trecută, în jurul orei 5:20 dimineața, și i s-a transmis că are la dispoziție trei ore, până la ora 8:30 dimineața, să aducă dovezi cu care să blocheze decizia.

Ulterior, relatează presa australiană, autoritățile au modificat termenul limită, iar sportivul a avut la dispoziție mai puțin de o oră pentru a-și susține cazul. Astfel, Poliția de Frontieră a luat decizia de a anula viza de intrare în țară a sârbului la ora 7:42. 

Așadar, reclamantului i s-a refuzat oportunitatea de a-și argumenta cazul până la ora 8:30, cum au precizat inițial autoritățile”, a precizat judecătorul Anthony Kelly, menționând, de asemenea, că dacă intervalul inițial de timp ar fi fost respectat, Djokovic ar fi putut fi consultat cu privire la problema iscată și ar fi putut aduce argumente în apărarea sa.

Reamintim că astăzi, Instanța din Melbourne a decis că viza lui Novak Djokovic de intrare în țară este legală și că a fost abuziv anulată de autoritățile de frontieră. 

Documentele depuse în instanță de avocații lui Djokovic confirmau că acesta a fost testat pozitiv pentru Covid pe 16 decembrie 2021, la o săptămână după scrisoarea prin care organizatorii Australian Open l-au înștiințat pe sportiv că poate participa la turneu nevaccinat dacă a fost recent infectat. Deși inițial guvernul federal a anunțat că lasă decizia privind regulile de participare la Australian Open la latitudinea autorităților locale, ulterior, ca urmare a reacției puternice a opiniei publice față de exceptarea lui Djokovic de la vaccinare, a spus că e vorba despre o neînțelegere și nimeni nu va fi exceptat de la regulă. Totuși, judecătorul Anthony Kelly s-a limitat la a judeca strict pe actele cerute jucătorului și depuse de acesta către autoritățile administrative, întrebându-se la un moment dat în timpul procesului – “ce ar mai fi putut face acest om” pentru a intra pe teritoriul Australiei?  

Între timp, guvernul australian a reiterat că recenta infectare cu Covid a sportivului nu îl face eligibil pentru o scutire de la regulile de intrare în țară. Ministrul australian al Imigrației ia în calcul să se folosească de prerogativa funcției de a anula din nou, fără explicații, viza sportivului, caz în care Novak Djokovic nu ar mai putea timp de trei ani să intre pe teritoriul Australiei. Totuși, cel mai probabil o astfel de decizie ar fi de asemenea contestată, iar cazul ar ajunge din nou în instanță. Până atunci, sportivul este liber să se înscrie la turneul Australian Open.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday