Presa australiană publică documentele depuse în instanță de avocații lui Novak Djokovic, în contestarea deciziei autorităților de frontieră de a-i anula acestuia viza de intrare în țară. Acestea arată că Djokovic a fost testat pozitiv pe 16 decembrie 2021, iar pe 30 decembrie 2021 el a primit de la directorul medical al Tennis Australia un “certificat de scutire” care consemnează că de la primul test Covid pozitiv trecuseră 14 zile, “iar domnul Djokovic nu a avut febră sau simptome respiratorii de COVID-19 în ultimele 72 de ore.”

În vârstă de 34 de ani, Novak Djokovic, nu și-a dezvăluit niciodată statutul de vaccinare, dar el se află la a doua infectare cu Covid, după ce, în iunie 2020, a fost de asemenea testat pozitiv, în timpul Adria Tour, un turneu organizat chiar de el după primul val Covid și a cărui finală nu s-a mai ținut, din cauza infectării mai multor jucători și antrenori.

Este totuși neclar modul în care Djokovic și-a planificat participarea la Australia Open, el nefiind nici vaccinat, nici infectat până la jumătatea lunii decembrie, deși știa că nu poate intra în Australia fără a fi vaccinat. Acest lucru a fost însă modificat (în mod greșit) de o scrisoare trimisă pe 7 decembrie către jucători și echipele acestora de către Asociația Australiană de Tenis, în care se arată că “o categorie eligibilă pentru scutirea medicală temporară de la vaccinare este infectarea recentă cu SARS-CoV-2, confirmată prin PCR (după data de 31 iulie 2021), din cauza căreia vaccinarea poate fi amânată până la șase luni după data infectării”.

Noile detalii arată așadar că, până pe 7 decembrie, Djokovic nu își putea planifica participarea la Australian Open, dar o săptămână mai târziu, pe 16 decembrie, a putut lua în calcul acest lucru.

Numai că această excepție de la vaccinare pentru intrarea în Australia nu este acordată altor călători, poliția de frontieră a anulat viza, iar, după aterizarea la Melbourne, jucătorul a fost transportat într-un hotel de carantină, ceea ce a stârnit o furtună politică internațională. Noval Djokovic a putut opta pentru părăsirea Australiei, dar a ales să rămână și să conteste în instanță decizia poliției de frontieră. El va merge luni în fața acesteia.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday