Odată cu răspândirea explozivă a tulpinii Omicron, pandemia pare a fi intrat într-o nouă fază, la nivel planetar. Potrivit calulelor făcute de Johns Hopkins University, citate de Bloomberg, ziua de luni, 27 decembrie, a consemnat un record de la începutul pandemiei, fără a ține cont de o zi din decembrie 2020 când Turcia a raportat 800 de mii de cazuri din urmă, ceea ce a dublat artifical cazurile din ziua respectivă.

Potrivit site-ului Worldometers, luni au fost raportate doar 753 de mii de cazuri, iar recordul ar fi fost atins pe 24 decembrie, cu aproape un milion de cazuri noi, înregistrate la nivel mondial.

Oricum ar fi, un indicator mai conservator – media mobilă pe șapte zile, care atenuează fluctuațiile și neregulile de raportare cauzate de sărbători, este, de asemenea, la un nivel record – 841 de mii de cazuri noi, o creștere de 49% față de acum o lună, când a fost prima dată identificată tulpina Omocrion. Studiile sugerează că, deși aceasta se răspândește de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, provoacă mai puține cazuri grave, dar nu este clar dacă acest lucru este datorat sau nu vaccinării, mai ales că națiunile care testează și secvențiază masiv sunt și cele cu rate ale vaccinării populației mai mari.

Bloomberg mai arată că numărul zilnic al deceselor de Covid nu a crescut semnificativ, situându-se la o medie de 7.000, la nivel mondial, în ultimele șapte zile. Acest lucru este confirmat și de statistica Worldometers, însă este de remarcat faptul că și în valurile precedente ale pandemiei a existat o întârziere de câteva săptămâni între răspândirea unei tulpini și creșterea numărului de spitalizări și decese.

Peste 281 de milioane de persoane au fost confirmate cu coronavirus, în cei doi ani de pandemie, iar 5,4 milioane au decedat, la nivel mondial.

Sursa: Bloomberg, Worldometers

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday