Un studiu al cercetătorilor de la Imperial College London, citat de Business Insider, indică o scădere mai puțin semnficativă a severității variantei Omicron, cu o frecvență de apariție a cazurilor grave cu doar 11% mai mică decât în cazul Delta. Acest rezultat a apărut după ce cercetătorii au aplicat corecții de vârstă, vaccinare, trecere prin boală și comorbidități.
Conform acestui studiu, Omicron pare că s-a răspândit deocamdată mai mult între tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani, ceea ce ar putea explica simptomele mai blânde decât variantele anterioare. De asemenea, Omicron este de la două până la patru ori mai probabil să infecteze persoanele vaccinate decât varianta Delta, dar aceste vaccinuri ar trebui să protejeze în continuare împotriva formelor severe. În cazul celor care au trecut deja prin boală, riscul de reinfectare cu varianta Omicron este de 5,4 ori mai mare decât pentru tulpina Delta, dar și aceasta ar trebui să ofere o protecție împotriva formelor severe.
“Cred că adevăratul motiv pentru care primele rapoarte conform cărora Omicron nu este la fel de sever au mai multă legătură cu faptul că sunt infectate persoane care fie s-au vaccinat fie s-au îmbolnăvit înainte. Cred că este o prostie să spunem că virusul ar fi evoluat către o formă mai puțin periculoasă”, a comentat Vaughn Cooper, directorul Centrului pentru Biologie Evolutivă și Medicină din cadrul Universității din Pittsburgh, pentru Insider.
De asemenea Katelyn Jetelina, epidemiolog la UTHealth School of Public Health consideră că “imunitatea noastră funcționează foarte bine. Încă nu am văzut dovezi solide că Omicron provoacă îmbolnăviri mai puțin severe, independent de vaccinuri sau infecție naturală.”
Există într-adevăr semne optimiste legate de severitatea mai mică a tulpinii Omicron, dar situația nu este deplin clarificată iar mecanismele care duc la această scădere aparentă nu sunt elucidate, fiind nevoie de mai multe studii în acest sens. Cercetătorii și medicii afirmă că, chiar dacă Omicron este într-adevăr mai puțin letală, faptul că evită, chiar și parșial, imunitatea oferită de vaccinuri și de trecerea prin boală, coreat cu faptul că se răspândește semnificativ mai repede poate duce în continuare la un număr foarte mare de persoane spitalizate și de decese.
Analiza integrală pe Business Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.