Studiul publicat în Nature a pornit de la încercarea de a înțelege cum funcționează dexametazona, un medicament folosit pentru tratarea Covid dar care nu are efecte benefice în cazul altor infecții. Cercetătorii au descoperit că răspunsul imunitar aberant (furtuna de citokine) care produce majoritatea formelor grave și a deceselor cauzate de Covid este influențat de un receptor sensibil la vitamina D. Unul din efectele benefice ale dexametazonei este creșterea și mai mult a sensibilității acestui receptor.

Testele de laborator au arătat apoi că administrarea de vitamina D a dus la o scădere a numărului de celule de tip T, care sunt parte a răspunsului și suprarăspunsului imunitar, și la producerea unei proteine cu efect anti-inflamator care lipsește la pacienții cu forme grave de Covid. Aceasta ar putea proteja corpul uman atât de forma acută a bolii, cât și de sechelele pe termen lung.

Până acum, au fost efectuate teste foarte limitate asupra utilității vitaminei D în tratarea pacienților de Covid, indiferent de severitatea bolii. Acestea au avut puțini pacienți cărora le-au fost administrate doze mici, care au avut și rezultate pozitive, dar nu foarte spectaculoase. Conform cercetătorilor, efectuarea unor teste mai largi, cu doze mai mari pentru pacienți cu forme grave ar putea identifica utilitatea acestui tratament. 

O problemă în administrarea vitaminei D este că ea este de obicei asimilată într-o formă biologic inactivă, trebuind apoi activată de o serie de procese care au loc în interiorul rinichilor și a ficatului. Pentru pacienții cu forme grave, care pot avea aceste organe afectate, poate fi dificil sau imposibil de făcut acest lucru, iar dozele necesare ar fi foarte mari, așa că ar putea fi nevoie de alte metode de a folosi această descoperire în noi tratamente.

Sursa: Nature

Foto: Dreamstime.com/ Celso Pupo Rodrigues

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday