Sistemul financiar al Rusiei ar face față chiar dacă ar fi deconectat de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT, a declarat duminică șeful VTB Bank, a doua cea mai mare instituție de credit din țară.

“Desigur că vom supraviețui, cu siguranță, dar nu cred că se va ajunge la asta. Ar fi o măsură foarte serioasă și neprietenoasă”, a declarat Andrey Kostin, directorul general al VTB, la postul de televiziune de stat.

Rusia și-a înființat propriul sistem de mesagerie bancară, cunoscut sub numele de SPFS ca alternativă la SWIFT, într-o încercare de a atenua parțial intrările de bani, în cazul în care Rusia ar fi deconectată de la SWIFT.

Washingtonul și alte capitale occidentale au avertizat Moscova cu privire la repercusiuni economice puternice în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT, crucial pentru fluxurile monetare globale, este o idee care a circulat între liderii statelor din Europa de Est.

German Gref, directorul executiv al Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia a spus că rapoartele potrivit cărora eventuale sancțiuni americane ar putea afecta capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute “sunt prostii”.

Sursa: Reuters

Foto: Dreamstime.com/Vitaly Iskakov 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday