Rusia. O instanță din sudul țării recunoaște prezența trupelor rusești în regiunile separatiste din Ucraina, printr-o sentință într-un proces de corupție. Directorul unei firme de catering a fost condamnat, după ce a dat mită pentru un contract de aprovizionare.

Potrivit Deutsche Welle, o instanță din Rostov-pe-Don, regiune din sudul Rusiei, aflată la granița cu Ucraina, l-a condamnat la cinci ani de închisoare pe un anume V.N. Zabaluyev, director regional la o firmă de catering care are contracte cu Armata Rusă. Acesta a declarat instanței că a furnizat mâncare trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, iar judecătorul a reținut prin sentință că inculpatul a oferit mită pentru contractele de aprovizionare pentru “garnizoanele Forțelor Armate ale Federației Ruse staționate pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk”. Curtea a reținut că, la fiecare două săptămâni, un convoi de 70 de camioane cu provizii trece în estul Ucrainei pentru a aproviziona trupele ruse dislocate acolo.

Kremlinul a negat cu insistență prezența forțelor ruse în regiunea Donbas, iar după sentința de joi a emis un comunicat în care spune că “este vorba de o greșeală” și că orice livrare de alimente în regiune este de fapt ajutor umanitar. Ulterior, biroul de presă al instanței din Rostov-pe-Don a emis o declarație în care a afirmat că, prin sentință, judecătorul nu a confirmat de fapt veridicitatea declarațiilor inculpatului.

Ministerul de Externe al Ucrainei a reacționat și el printr-un comunicat în care se arată că “Rusia a creat ea însăși (prin decizia instanței din Rostov-pe Don) un precedent legal care stabilește în mod clar statutul său de parte într-un conflict armat internațional”.

Dovezi privind activitatea trupelor rusești în republicile separatiste din estul Ucrainei au tot existat după izbucnirea rebeliunii acestora, în 2014, dar nu au avut valoarea de lege a unei sentințe judecătorești. Înregistrarea video de mai sus, publicată de Europa Liberă în 2020, pare a fi făcută chiar de soldații ruși aflați în Ucraina. Ziarul rus Novaya Gazeta a publicat imagini cu cadavrele soldaților ruși repatriați din Donbas în Rusia. În cei șapte ani de conflict, rebeliunea din estul Ucrainei a produs până acum peste 13 mii de victime.

Sursa: DW

Folosim cookies