Serviciul ucrainean de spionaj militar (GUR) a publicat o analiză a componentelor și modului de operare al unei drone de atac V2U, de ultimă generație, pe care Rusia le folosește deocamdată (probabil încă în teste) doar în regiunea ucraineană Sumî. Un astfel de aparat, interceptat intact de ucraineni, a fost desfăcut și analizat pe componente și software. A rezultat că aparatul este echipat cu un minicomputer Leetop A203 de fabricație chineză, care include un modul avansat Nvidia Jetson Orin (fabricat atât în China cât și în Taiwan) responsabil pentru procesarea imaginilor și achiziția țintelor. Cipul Nvidia este special conceput pentru unități de procesare AI, iar ucrainenii spun că rușii au integrat această tehnologie pentru a evita bruiajul, căci drona V2U nu mai are nevoie de GPS pentru a-și găsi ținta.

De altfel ea are un modem și o cartelă de telefonie mobilă din Ucraina, ceea ce îi permite să se conecteze la rețelele locale în timp ce se mișcă spre țintă și să se ghideze cu ajutorul unor boți de pe serviciul de mesagerie Telegram.

Deși poate fi ghidată de către un operator aflat la distanță (FPV), caracteristica cheie a V2U este capacitatea sa de a selecta autonom țintele folosind inteligența artificială. Acest lucru reușește să evite sistemele de război electronic ale Ucrainei, care trimit semnale GPS false către receptorul unui sistem. GUR arată că drona s-ar putea baza pe “viziune computerizată” comparând imaginile live pe care le vede în timp real cu imagini preîncărcate, ceea ce o ajută să navigheze și să-și găsească ținta indiferent de semnalele GPS primite.

Deși drona are etichete rusești, o mare parte din hardware-ul său este fabricat în China. Componentele critice ale dronei includ un senzor Sony japonez, un releu electromagnetic de la compania irlandeză TE Connectivity, motoare și servomotoare fabricate în China, precum și cipuri de memorie și instrumente de telemetrie chinezești.

Informații anterioare arătau că Rusia a modernizat probabil și dronele Shahed-136, preluate de la Iran, dar specialiștii au considerat că ipotezele privind utilizarea serviciului Telegram pentru controlul dronelor sunt probabil exagerate. În continuare nu există probe concrete că și dronele Shahed folosesc inteligența artificială, dar este probabil o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla. Potrivit estimărilor, Rusia are acum capacitatea de a produce câteva sute de astfel de drone pe zi, dar ele folosesc în continuare navigația prin satelit și rămân vulnerabile la bruiajul ucrainenilor.

Sursă: GUR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday