Procesul s-a desfășurat la Înalta Curte din Frankfurt și a avut în vedere investigarea morții prin deshidratare a unei fetițe yazidite (grup religios din Kurdistan) în vârstă de 5 ani, în vara anului 2015. Aceasta fusese cumpărată de către inculpatul Taha Al-Jumailly, de 29 de ani, ca sclavă, alături de mama ei, într-o bază a Statului Islamic (ISIS) din Siria.

Cele două au fost luate drept prizoniere de militanții ISIS în nordul Irakului la începutul lunii august 2014. Inculpatul a dus femeia și fiica sa în gospodăria lui din orașul irakian Fallujah, unde el și soția i-au forțat să “aibă grijă de casă și să trăiască conform regulilor islamice stricte”. De asemenea, cele două ar fi fost înfometate și adesea bătute, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au spus că, spre sfârșitul anului 2015, Al-Jumailly a legat-o pe fată de gratiile unei ferestre și a ținut-o în soare într-o zi în care s-au înregistrat 50 de grade Celsius. Mama fetei, care a supraviețuit captivității, a depus mărturie la procesul de la Frankfurt. Procurorii au demonstrat instanței că uciderea unei persoane, în cazul de față un copil, poate fi considerată genocid, dacă face parte din planul mai larg al unei grupări de a eradica o comunitate.

Taha Al-Jumailly a fost arestat în Grecia în mai 2019 în baza unui mandat de arestare german și a fost transferat în Germania în octombrie, în baza principiului jurisdicției internaționale, care operează în cazul unuor infracțiuni grave împotriva umanității. Procesul său este primul împotriva unui fost militant al ISIS care se ocupă de genocidul Yazidiților și a atras atenția comunității internaționale.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday