O anchetă a publicației Welt am Sonntag arată că în Germania este relativ ușor de cumpărat un certificat de vaccinare fals, în ciuda eforturilor autorităților de a identifica și anihila rețelele care se ocupă cu acest lucru.

Din cele peste 2.500 de cazuri de certificate falsificate identificate în 11 din cele 16 landuri ale țării, majoritatea au fost create recent. Poliția bavareză a înregistrat mai mult de jumătate din numărul total de falsuri certificate la nivel național, cele mai multe în luna noiembrie a acestui an. Ministrul bavarez de interne, Joachim Herrmann, a declarat ziarului că oficialii se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de documente de sănătate falsificate, din cauza noilor restricții instituite săptămâna trecută.

Totuși, landurile cu cea mai mare populație – Renania de Nord-Westfalia și Hesse (unde se află orașul Frankfurt), nu au depistat până acum niciun caz de falsificare a certificatelor de vaccinare.

Welt am Sonntag mai arată că, deși inițial comerțul cu certificate false a fost raportat pe canale închise de Telegram, acum pot fi găsite anunțuri publicitare pe Instagram, la vedere. După sesizarea ziarului german, Meta (care deține Instagram) a scos reclamele respective. Până atunci, reporterii ziarului au intrat în legătură cu cei care postaseră anunțurilor, au comandat și au și primit certificate false de vaccinare, la un preș de 200 de euro, plătit prin transfer bancar.

O investigație separată a revistei Business Week a arătat că angajatul unei farmacii din München a câștigat 100.000 de euro vânzând peste 500 de certificate de vaccinare frauduloase pe Darknet.

Sursa: Welt am Sonntag

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday