Potrivit Financial Times, Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, care până acum s-a opus unui plan de eliminare a protecției de invenție pentru vaccinurile anti-Covid, spune acum că Uniunea Europeană ar putea sprijini acordarea unei “scutiri limitate” pentru țările în sărace. Este vorba de vaccinurile inventate de firme europene – BioNTech, firmă germană, deținătoarea brevetului pentru vaccinul Pfizer, și AstraZeneca firmă cu capital britanic și suedez, care și-a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford.

Demersul vine în contextul în care OMS a atras atenția în repetate rânduri că doar vaccinarea cetățenilor țărilor bogate nu va opri pandemia ci va permite virusului să dezvolte noi și noi mutații, în țările sărace, de unde va ajunge apoi din nou în țările dezvoltate.

India și Africa de Sud fac eforturi pentru a obține derogări de la protecția proprietății intelectuale asupra vaccinurilor, implicit și permisiunea de a produce gratuit, la prețuri mici, vaccinurile respective.

Dombrovskis mai spune că o astfel de derogare direcționată ar permite guvernelor naționale să oblige producătorii să-și predea formulele pentru a crea forme mai ieftine ale vaccinurilor: “Această soluție ar putea facilita producția de vaccinuri și alte produse de sănătate esențiale, care sunt cheie pentru regiuni precum Africa, păstrând în același timp stimulentele pentru inovare și investiții”, a mai spus comisarul european.

Organizația Mondială a Comerțului va avea săptămâna viitoare o reuniune la Geneva, la care miniștrii comerțului vor discuta problema acordării gratuite a licențelor pentru producția de vaccinuri anti-Covid.

SUA susțin încă din primăvară o renunțare completă la drepturile de proprietate intelectuală asupra formulelor vaccinurilor, dar Uniunea Europeană a considerat că acest lucru ar dezangaja companiile farmaceutice din cursa pentru cercetarea de noi tratamente.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday