Accidentul s-a produs miercuri dimineață, dar a fost confirmat abia spre seară de Ministerul Apărării, care a precizat că pilotul s-a catapultat și a fost recuperat în siguranță. Nu au fost date alte detalii despre incident.

Portavionul HMS Queen Elizabeth, nava amiral a Marinei Regale se află în largul coastelor Siciliei, unde efectuează misiuni de rutină. De pe puntea sa operează avioanele de atac F-35B, o variantă cu un singur motor, care are nevoie de o pistă scurtă pentru decolare și aterizează vertical. Aparatul nu este vizibil pe radar și costă 115 milioane de dolari, reprezentând vârful tehnologiei militare NATO.


Nu este însă primul aparat de acest fel care se prăbușește.  În septembrie 2018, un F-35B al US Navy s-a prăbușit în Carolina de Sud, în aprilie 2019, un model F-35A armatei japoneze s-a prăbușit în Oceanul Pacific, iar în mai 2020, un F-35A al US Air Force s-a prăbușit în Florida.

După pierderea avionului japonez în apele din nordul țării, au existat numeroase speculații că Rusia și China ar putea încerca să recupereze epava de pe fundul oceanului, pentru a avea acces la tehnologia sa avansată. Nu este clar dacă acum Marea Britanie va încerca să recupereze epava avionului F-35 prăbușit în Marea Mediterană.

Sursă alternativă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday