Potrivit comunicării statisticii oficiale:

  • În trimestrul III 2021, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a înregistrat o creștere reală de +0,3%;
  • Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere reală de +8%;
  • În primele nouă luni din 2021, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020, PIB a crescut cu +6,8%

Prin același comunicat, Institutul Național de Statistică anunță că a revizuit și recalculat seriile ajustate sezonier, astfel:

  • creșterea PIB în trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul precedent, a fost diminuată de la +2,6% la +2,2%;
  • creșterea PIB în trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuită de la +1,9% la +1,5%.

După cum se observă, scăderea statistică a PIB în Trimestrul II 2021 cu -0,4% este mai mare decât creșterea PIB în Trimestrul III, de +0,3%. Altfel spus, fără aceste revizuiri statistice (altfel obișnuite), statistica ar fi înregistrat o scădere a PIB în T3 2021. În general, lunile de vară (iulie, august și septembrie), care formează trimestrul al treilea din fiecare an, sunt mai slabe din punct de vedere economic din cauza concediilor, însă datele prezentate mai sus sunt ajustate din punct de vedere al numărului de zile lucrătoare.

De asemenea, crșterea reală a PIB nu este afectată de creșterea prețurilor, pentru că indicatorul statistic este corectat cu un “deflator” care ține cont atât de evoluția prețurilor de consum cât și de cea a prețurilor industriale.

Comunicatul integral al INSSE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday