Deutsche Welle a realizat un reportaj care trece în revistă starea de tensiune la care sunt supuși medicii și personalul medical. A ajuns la apogeu în octombrie, când o clinică în care se administrau și vaccinuri anti-Covid (nu a fost numită, din rațiuni de securitate) a fost nevoită să se închidă cu totul pentru câteva zile și să angajeze agenți privați de securitate pentru că amenințările anonime au fost considerate grave și reale.

Potrivit asociațiilor profesionale, medicii germani și personalul medical primesc frecvent mesaje și scrisori de amenințare, iar această tensiune se adaugă oboselii prin care trec după aproape doi ani de pandemie. Ei raportează tot mai multe abuzuri, inclusiv de la pacienți care, pentru că sunt nevaccinați, devin agresivi atunci când medicul îi întreabă acest lucru, pentru că așa prevede chestionarul și protocolul medical.

“Agresivitatea și extremismul în rândul oamenilor este tot mai semnificativ. Unii medici au primit chiar și amenințări cu moartea”, spune Erik Bodendieck, președintele Asociației Medicale din Saxonia. Bodendieck a spus că s-a obișnuit să primească el însuși amenințări din cauza rolului său public de șef al asociației, prezentând un număr de mesaje și emailuri în care este amenințat cu un pluton de execuție.

Bodendieck este însă puternic implicat în campania de vaccinare și cere public introducerea obligativității vaccinului anti-Covid, o măsură ce, arată sondajele, este susținută de majoritatea cetățenilor germani. Bodendieck se teme că o parte a colegilor săi din Saxonia ar putea decide chiar să se retragă din campania de vaccinare, sub presiunea psihică a amenințărilor pe care le primesc.

Și Asociația Medicală din Turingia, o altă regiune germană, a anunțat că 25 dintre membrii săi au primit scrisori de amenințare. Unii medici au depus chiar plângeri penale.

Thomas Spieker, purtătorul de cuvânt al Asociației Medicale din Saxonia Inferioară, spune că personalul medical de primă linie este implicat în dezbaterea publică privind susținerea vaccinării și asta pune în tensiune sistemul de sănătate în general. Dar Wolfgang Kreischer, președintele Asociației medicilor generaliști din Berlin și Brandenburg, nu este descurajat. Și el a primit scrisori anonime de amenințare chiar și la locul de muncă. Kreischer spune că cei care vin să se vaccineze pentru că sunt forțați să facă acest lucru de restricțiile pentru nevaccinați devin apoi nervoși și se descarcă pe medici. “Nu vor nicio informație despre vaccinuri, vor doar să fie injectați și să plece. O fac acum doar din cauza presiunii”, a spus el.

Dar, în ciuda amenințărilor, Kreischer insistă că el și echipa sa au rămas “foarte motivați” și intenționează să continue vaccinările, pentru că, spune el, majoritatea pacienților sunt foarte recunoscători pentru lupta medicilor cu pandemia.

Reportajul integral pe DW

Foto: Dreamstime.com/ Photojogtom

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday