Biroul Procurorului European (EPPO) anunță că a arestat patru persoane care au organizat o schemă de fraudă cu TVA, care presupunea transferul repetat al unor monede de platină prin aceleași firme. Este vorba de o suveică, în care, în final, o firmă numită broker, cu sediul în Germania, pretinde returnarea unui TVA din tranzacțiile respective, în timp ce celelalte firme dispar. Pierderea fiscală estimată în Germania din aceste activități infracționale este de cel puțin 23 de milioane de euro.

Biroul EPPO mai arată că nucleul activității infracționale a fost localizat la Hamburg, iar spălarea banilor a fost organizată în primul rând în Cehia și Slovacia, cu legături importante în România.

Întreaga operațiune a fost coordonată de la biroul central al EPPO din Luxemburg. Conturile bancare și activele au fost înghețate în Slovacia și Cehia. Patru suspecți au fost arestați și toți vor fi aduși în curând în fața unui judecător. Întreaga operațiune a fost condusă de un procuror delegat european la München (Germania) și executată de Poliția economică din țările vizate.

În România EPPO a colaborat cu  Inspectoratele de Poliție din Bihor și Sălaj, dar nu este clar dacă vreunul dintre cei arestați este cetățean român.

Foto: EPPO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday