Summitul climatic de la Glasgow. Peste 190 de țări și organizații vor anunța azi un acord de renunțare treptată la cărbune, dar termenele și angajamentele sunt diferite, de la țară la țară. Dintre semnatari lipsesc Australia, India, SUA sau China, adică exact cei mai mari poluatori ai lumii.

Potrivit BBC, guvernul britanic a informat că s-a ajuns la un acord (care va fi anunțat joi) între 190 de țări ale lumii de renunțare la utilizarea cărbunelui ca sursă energetică, până în 2030 pentru țările mai bogate și până în 2040 pentru cele mai sărace.

Printre semnatari se vor afla Polonia, Vietnam și Chile, dar vor lipsi Australia, India, SUA sau China, adică exact cei mai mari dintre consumatori, la nivel mondial. China singură consumă mai mult cărbune decât tot restul țărilor lumii la un loc, acest combustibil fiind considerat cel mai mare contributor la schimbările climatice care amenință planeta. În prezent, 37% din energia produsă la nivel mondial este produsă în centrale care ard cărbune.

Semnatarii acordului s-au angajat să pună capăt tuturor investițiilor noi în generarea de energie pe cărbune la nivel intern și internațional. China și-a luat și ea recent un angajament de a nu mai finanța centralele noi pe cărbune din afara țării, dar nu și de a renunța ea însăși la acest combustibil, care îi asigură în prezent 25% din consum.

Juan Pablo Osornio, șeful delegației Greenpeace la COP26, a declarat: “În general, acest acord este încă cu mult sub ambiția necesară pentru eliminarea combustibililor fosili în acest deceniu critic”.

Deși guvernul britanic (organizator) încearcă să profileze Summitul climatic de la Glasgow ca pe un moment istoric în combaterea schimbărilor climatice, acesta este departe de a fi un succes. Rusia și alți mari producători de țiței și gaze au reușit până acum să țină departe un acord privind limitarea acestor tipuri de combustibil, acordul privind renunțarea la cărbune are termene de foarte lungă durată și care privesc oricum doar țările mai mici, iar celui privind oprirea defrișărilor până în 2030 îi lipsesc elementele concrete de implementare.

Surse alternative: BBC, France 24

Foto: Dreamstime.com/ Kodym

Folosim cookies