CDC anunță că vaccinul anti-Covid cu dozaj redus de la Pfizer va fi disponibil pentru copii chiar de miercuri, după ce Agenția Medicamentului din SUA (FDA) a emis autorizarea de urgență pentru folosirea acestuia, weekendul trecut. Varianta pentru copii cu vârste între 5 și 11 ani are un dozaj redus la o treime (10 micrograme, față de 30 de micrograme la vaccinurile pentru adulți și adolescenți de peste 12 ani), se administrează tot în două doze, la interval de trei săptămâni una de cealaltă.

Membrii grupului științific al FDA au dezbătut timp de două luni riscul foarte rar de miocardită, o inflamație a mușchiului inimii, neletală, care a apărut la câteva cazuri de tineri, cel mai des bărbați, de până în 30 de ani. Studiile ulterioare au arătat că aceste cazuri sunt în general ușoare și că simptomele trec rapid.

“Riscul de a avea orice fel de complicații cardiace este mult mai mare în caz de Covid decât în cazul vaccinării, în special pentru copiii care, infectați, dezvoltă uneori complicația MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome, a declarat pentru Washington Post Matthew Oster, cardiolog pediatru și responsabil al CDC.

Miocardita, care poate avea multe cauze, nu este, în general, la fel de frecventă în rândul copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, precum este în rândul adolescenților și bărbaților tineri. Deși studiul clinic al Pfizer în acea grupă de vârstă, care nu a înregistrat niciun caz de miocardită, a fost prea redus numeric pentru a estima riscul pentru copiii mai mici de 11 ani, Oster mai spune că se așteaptă chiar la mai puține efecte secundare ale vaccinării, față de grupa adolescenților cu vârste între 12 și 18 ani.

Datele mai recente arată că și copiii se infectează și transmit virusul la fel de ușor ca și adulții, chiar dacă doar jumătate dintre ei prezintă simptome. CDC estimează că, în SUA, vaccinarea copiilor va reduce transmiterea cu aproximativ 8% în rândul tuturor grupelor de vârstă, până în martie anul viitor.

De la începutul pandemiei, aproape 2 milioane de copii americani cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au fost infectați cu coronavirus, 8.300 dintre ei fiind internați în spital. Dintre aceștia, peste 2.300 au dezvoltat Sindrom Inflamator Multisistem (MIS-C) și 94 au decedat. În total, numărul minorilor americani (de până la 18 ani) care au decedat cu coronavirus până acum se ridică la 745.

CDC va începe o campanie, inclusiv pentru instruirea medicilor pediatri despre modul în care trebuie să-i informeze corect pe părinți despre vaccinuri, dar și despre miturile și dezinformările legate de acestea.

Sursa: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday