Update: Parchetul General a venit cu precizări referitoare la ancheta privind eliberarea de adeverințe false de vaccinare, la centru “Neghiniță” de lângă Piața Gemeni. Procurorii au efectuat cinci percheziții și au emis ”177 de mandate de aducere emise pe numele suspecților și martorilor, în vederea audierii”.

Comunicatul Parchetului General:

”La data de 28.10.2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, au pus în aplicare cinci de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic, prev. de art. 325 C.pen. și instigare la fals informatic, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 325 C.pen, cu privire la 168 de suspecți.

Au fost ridicate sisteme informatice și au fost puse în executare 177 de mandate de aducere emise pe numele suspecților și martorilor, în vederea audierii.

În fapt, s-a reținut că:

În perioada mai – iulie 2021, mai mulți funcționari publici, detașați la un centru de vaccinare din sectorul 2, mun. București, ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în Registrul de Evidență Națională a Vaccinaților (”RENV”), rezultând astfel în această bază de date electronică date necorespunzătoare adevărului.

Astfel, funcționarii publici ar fi înlocuit datele persoanelor ce au beneficiat de schema completă de vaccinare împotriva infecției cu virusul SARS-C0V-2, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea de către acestea din urmă a documentelor care să ateste (în mod fals) vaccinarea.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Primarul Radu Mihaiu anunță că autoritățile au sesizat poliția încă de acum două luni în privința existenței unor suspiciuni că, la centrul respectiv, se practică eliberarea de certificate de vaccinare veritabile, dar fără ca persoanele să fie efectiv vaccinate. Organele de anchetă au reușit ieri să confirme aceste suspiciuni, iar în această dimineață au descins la centrul de vaccinare de pe strada Viitorului, pentru a ridica probe.

Radu Mihaiu precizează că închiderea centrului “Neghiniță” este temporară, până la înlocuirea integrală a personalului. Vor fi suplimentate fluxurile de vaccinare anti Covid de la Obor, MegaMall și Cora Pantelimon.

Postarea pe Fcebook a primarului Secoturului 2, Radu Mihaiu:

“Începând de azi centrul de vaccinare Neghiniță se închide temporar. Deși în contextul actual e nevoie ca de aer de fiecare centru, suntem forțați să întrerupem activitatea pentru o perioadă. Parchetul, împreună cu Poliția, au descins azi la prima oră pentru a ridica probele de la fața locului.

Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autoritățile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat.
Voi dispune schimbarea în integralitate a personalului din această locație. Până când procurorii nu vor finaliza cercetările nu putem risca să mai colaborăm cu nimeni de acolo. Vom schimba întreaga echipă. Iar în cel mai scurt timp vom reporni activitatea în centrul Neghiniță. Fiindcă e mare nevoie de imunizare în aceste zile.

Toate persoanele programate aici le vom redirecționa către celelalte centre de vaccinare. La Cora Pantelimon am suplimentat cu un nou flux. La Piața Obor vom porni zilele acestea încă două fluxuri. Și suntem în fază avansată pentru deschiderea unui nou centru la Mega Mall.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday