Generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme al Pentagonului, a declarat că primul test efectuat de China cu rachete hipersonice, dezvoltate special pentru a trece de sistemul apărare nucleară american, a luat prin surprindere autoritățile americane, și a fost foarte aproape de a se transforma într-un “moment Sputnik”. Comparația se referă la lansarea, în 1957, a primului zbor în spațiul extraterestru, moment ce a declanșat cursa în care americanii au fost nevoiți să recupereze decalajul tehnologic față de URSS.

Testul efectuat de China a atras atenția Washingtonului deoarece rachetele supersonice dezvoltate de Beijing își pot schimba rapid cursul, zburând sub orbita joasă a Pământului. Guvernul chinez a organizat testul rachetelor în așa fel încât acesta să fie ușor de detectat de către sateliții americani și să demonstreze capacitatea Chinei de a lovi America prin sud, ocolind Pământul peste Antarctica. Toate sistemele americane de apărare sunt setate să suprvegheze și să intercepteze rachete care ar veni dinspre nord, peste Arctica, și dinspre vest, pe deasupra Pacificului. În plus, rachetele hipersonice au viteze semnificativ mai mari decât cele balistice și, spre deosebire de acestea, traiectoria nu este previzibilă, astfel încât să dea timp pentru lansarea rachetelor de interceptare.

Este prima declarație oficială care confirmă faptul că demonstrațiile de forță ale Beijingului au luat oficialii americani prin surprindere. 

Nu știu dacă acesta este neapărat un moment Sputnik, dar cred că este foarte aproape de a fi”, a declarat generalul Mark A. Milley, precizând că testul Beijingului a fostun eveniment tehnologic foarte important și a stârnit toată atenția noastră”.

Sursa: The New York Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday