Zeci de fotografii și videoclipuri au circulat pe internet și au fost trimise și către Societatea Americană pentru Meteoriți, cu mingea de foc care a ars marți noapte în atmosferă, fiind vizibilă din regiunea Marilor Lacuri și până în statul Tennessee. 


Astronomul Jonathan McDowell, expert în materie de sateliților și nave spațiale orbitale, a transmis pe pagina sa de Twitter că observațiile martorilor oculari se potrivesc foarte bine cu “ora la care a fost estimată trecerea satelitului rusesc Kosmos-2551 deasupra regiunii”.

Ulterior, pe pagina de Facebook “Meteor Watch” a NASA, agenția spațială a identificat mingea de foc ca fiind un satelit reintrat în atmosferă. “Acest eveniment nu a fost cauzat de un obiect natural; a fost produs de reintrarea și fragmentarea unui satelit peste acea zonă a țării”, a scris NASA

Kosmos-2551 este un satelit de recunoaștere rusesc lansat pe 9 septembrie, dar care a eșuat să intre pe o orbită stabilă în jurul Pământului. Americanii au estimat greutatea sa la aproximativ 500 de kilograme.

Videoclipurile din întreaga regiune arată o minge de foc care traversează cerul timp de aproape un minut. Acesta este un indiciu că obiectul de foc probabil nu era natural, deoarece meteorii sunt de obicei mult mai mici și se pot mișca mai repede, ceea ce îi face să ardă mai repede. Pe de altă parte, în cazul unui satelit de o mărime considerabilă, poate dura mai mult timp să se descompună și să întâmpine mai multă rezistență pe măsură ce reintră în atmosferă, ceea ce duce la o ardere mai lungă.

Deși imaginile par să arate că satelitul artificial se apropie de sol în timp ce se îndreaptă spre orizont, McDowell a clarificat că de fapt a fost văzut până la o altitudine de aproximativ 64 de kilometri și, cel mai probabil,a ars complet în atmosferă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday