Update 3: Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Târgu Jiu, a anunțat decesul unuia dintre pacienții transferați de la Spitalul Târgu Cărbunești, o pacientă în vârstă de 79 de ani: “Am avut 13 pacienţi transferaţi la noi, dintre care unul a decedat. Era în stare gravă. Mai avem 12 pacienţi internaţi. (…) Din păcate, de la Cărbuneşti, dată fiind situaţia, au fost aduşi fără acte”.

Update 2: Managerul spitalului din Târgu Cărbunești a venit cu precizări legate de incident: ”Nu a fost un apel la 112. Acum a venit o cisternă cu oxigen de la firma care asigură mentenanță și care este din Timișoara. M-au sunat colegii că s-a întrerupt alimentarea cu oxigen. A intrat alarma pe aparatele de ventilație de la Terapie Intensivă. Cadrele medicale erau în saloane. Cei doi pacienți morți aveau 52 și 70 de ani. Toți pacienții au fost transferați către Spitalul Județean. Săptămâna viitoare vreau să mai măresc numărul gurilor de oxigen. Am fost avertizați să economisesc oxigenul că nu mai avem. Dar nu avem ce face. Cei de la Linde Gaz văd când e nevoie de oxigen și fac alimentarea cam din două în două zile”.

Update: Ministerul Sănătății anunță că la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI.

Din primele informații, la unitate sanitară există două decese, se analizează circumstanțele acestora. Prefectul județului Gorj a declarat că decesele nu au legătură cu incidentul: ”Sunt două persoane decedate la ATI, dar din informațiile medicilor acestea nu pot fi asociate cu incidentul. Decesele s-au întâmplat în jur de ora 6-6:30”.

Apoi, acesta a revenit cu o nouă declarație: ”Ulterior am fost anunțat de managerul spitalului ca au decedat doi pacienți, dar erau deja în stare gravă și oricum ar fi decedat din cauza Covid. Cei de la spital mi-au spus că trecerea de pe instalația de oxigen pe tubul de oxigen s-a făcut imediat. N-am făcut eu trecerea. N-am de unde să știu exact la câte minute. V-am dat informații în timp real”.

La Secția ATI din Spitalul Târgu Cărbunești sunt 17 pacienți internați în acest moment, care au nevoie urgentă de suport respirator, dar și alte câteva zeci internate pe secții, care primeau supliment de oxigen.

Instalația de oxigen s-a defectat în această dimineață, în jurul orei 7, iar medicii și asistentele îi ventilează manual pe pacienți.

Potrivit DSU, a fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului Gorj și au fost trimise imediat două autospeciale pentru transport victime multiple si 4 ambulanțe SMURD cu 13 butelii de oxigen. Alte opt ambulanțe vin din Mehedinți, Dolj, Hunedoara și Vâlcea, pentru a-i putea susține pe pacienți până la repararea instalației de oxigen sau până la transferul în alte spitale.

Într-o declarație pentru Digi24, prefectul județului, Marcel Iacobescu, a spus că se organizează în urgență o secție de la Spitalul Județean din Târgu Jiu.

Știrea se actualizează.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday