Deși pe primele opt luni din 2021 încasările firmelor industriale din România se situează la un nivel cu +23% mai mare față de perioada similară din 2020 (afectată de starea de urgență), în iulie și august comenzile au scăzut și la fel și încasările, pe fondul crizei de componente dar, posibil, și al perioadei de concedii.

Statistica oficială arată că, în ciuda creșterilor mari de prețuri, încasările s-au situat, pe total industrie sub nivelul din august 2019. Nu doar industria energetică este la un nivel mai mic decât înainte de pandemie, dar și cea a bunurilor de uz curent.

  • În luna august 2021, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă în termeni nominali a scăzut față de luna precedentă cu -6,9%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu +18,5%).
  • Pe marile grupe industriale, au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri în august: industria bunurilor de capital (-18,1%), industria bunurilor de uz curent (-3,9%), industria bunurilor intermediare (-1,6%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,9%). Industria energetică a crescut cu +5,6%.
  • În perioada 1 ianuarie – 31 august 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2020, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) în termeni nominali a crescut cu 23,3%

Sursa: INSSE

Foto: Dreamstime/ Industryviews 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday