Slovacia. Guvernatorul băncii centrale, membru al consiliului BCE, este investigat pentru mită. Este suspectat că i-ar fi dat 50 de mii de euro șefului fiscului din această țară, pe care tot el l-a pus pe funcție într-o perioadă în care era ministru de Finanțe.

Potrivit presei slovace, procurorii îl investighează pe Peter Kazimir pentru luare de mită, dar acesta neagă faptele. Guvernator al Băncii Naționale a Slovaciei, el a fost până în 2019, timp de șapte ani, ministru de Finanțe.

Procurorii au aflat despre implicarea guvernatorului chiar de la fostul șef al Administrației fiscale, numit chiar de Kazimir pe funcție, și care, anchetat acum de mai multe fapte de corupție, a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Nu este clar când sau pentru ce i-ar fi oferit actualul guvernator suma de 50 de mii de euro, sau dacă acesta a fost un simplu curier.

Acuzațiile au fost confirmate de avocații lui Kazimir, care au precizat că acesta nu se consideră vinovat și se va apăra. Nici procuratura, nici Banca Națională, nici BCE (toți șefii băncilor centrale fac parte din consiliul guvernatorilor băncii europene), nu au comentat situația.

Sursa: Reuters

Folosim cookies