Într-un interviu acordat Financial Times, Vladimir Chizov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, a declarat că se așteptă ca Gazprom, care furnizează 35% din necesarul de gaze al UE, să răspundă rapid la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin de a mări producția, “mai degrabă mai devreme decât mai târziu”.

Deși a respins acuzațiile parlamentarilor europeni potrivit cărora actuala criză energetică a fost provocată de Rusia, Chizov a spus că alegerea Europei de a trata Moscova “ca pe un adversar” geopolitic “sigur nu a ajutat”.

“Schimbați adversarul în partener și lucrurile se rezolvă mai ușor. Atunci când UE va găsi suficientă voință politică pentru a face acest lucru, știți unde să ne găsiți”, a mai spus reprezentantul Moscovei.

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut ca urmare a imposibilității de alimentare a depozitelor subterane la un nivel normal, pe parcursul verii. Deși Gazprom și-a onorat contractele de aprovizionare pe termen lung, compania rusească a refuzat să livreze cantități suficiente de gaze în tranzacțiile pe termen scurt (pe piața spot) ceea ce a dus la o creștere rapidă a prețurilor, în special din septembrie. Săptămâna trecută acestea au atins la un moment dat un nivel de zece ori mai mare decât la începutul anului. Consecutiv, tarifele pentru energie electrică au crescut și ele.

După ce Putin a sugerat că Gazprom ar putea crește cantitatea de gaze furnizate, cotațiile gazelor au scăzut brusc.

Chizov a insistat că Moscova nu are niciun interes să crească prețurie gazelor naturale, pentru că acest lucru duce deja la repornirea termocentralelor pe bază de cărbune. În același timp, rușii vor ca europenii să reconsidere rolul viitor al aprovizionării cu gaze în strategia de reformă a energiei regenerabile care urmărește obținerea țintei de emisii zero net, până în 2050.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday