Presa oficială de la Phenian a informat că armata a testat o rachetă hipersonică, în largul coastelor din estul țării. Denumită Hwasong-8, noua armă ar fi îndeplinit obiectivele tehnice privind “manevrabilitatea de ghidare și caracteristicile de zbor”.

Spre deosebire de rachetele balistice (care sunt lansate până la o altitudine de 2.000 de kilometri, în afara spațiului terestru, pentru a reveni apoi către țintă pe o traiectorie abruptă), armele hipersonice zboară razant, la altitudini mici, și pot atinge de peste cinci ori viteza sunetului (peste 6.000 de km/h). Acest lucru scurtează foarte mult timpul de reacție necesar pentru interceptarea rachetei și, pe cale de consecință, le face mult mai greu de contracarat prin sistemele antirachetă.

Totuși, experții sud-coreeni, citați de Reuters, spun că cel mai probabil testul poate fi considerat un eșec, având în vedere evaluările seviciilor de informații militare arată că racheta nu a atins o viteză mai mare de Mach 2,5. De asemenea, traiectoria acesteia sugerează o rachetă cu rază scurtă de acțiune, care ar amenința mai degrabă Coreea de Sud sau Japonia, decât Statele Unite.

Totuși, testul și declarația oficială sugerează cel puțin intenția Coreei de Nord de a se alătura unei curse accelerate pentru rachete hipersonice, în care au fost implicate până acum doar Statele Unite, Rusia și China. SUA, despre care unele rapoarte spun că ar fi fost devansată de cei doi competitori în acest domeniu, au testat la rândul lor chiar luni o armă hipersonică, în primul test de acest fel din 2013 și până acum.

În iulie 2021, Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră Zircon, iar în 2019 China a prezentat DF-17, o rachetă balistică concepută pentru a lansa de la mare înălțime o rachetă hipersonică.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday