Cu 98% din buletinele de vot numărate, comisia electorală a anunțat luni că partidul Rusia Unită, cel care îl susține pe Vladimir Putin, a câștigat aproape 50% din voturi, față de 54% în 2016.

Din întreaga țară au venit rapoarte despre cum urnele sunt umplute cu voturi trucate, unele dintre ele fiind surprinse și pe camerele de supraveghere ale comisiei electorale. Un videoclip din regiunea Kemerovo arată cum o mână apare din spatele unui steag rusesc și pune în mod repetat hârtii în urnă, sub privirile stinghere ale unui oficial electoral.


O preocupare majoră pentru observatori a fost organizarea alegerilor în trei zile consecutive, aparent pentru a evita aglomerarea secțiilor de vot, dar acest lucru a făcut și monitorizarea urnelor mai dificilă. În plus, Rusia a introdus un sistem de vot on-line în mai multe regiuni, dar criticii lui Vladimir Putin spun că acesta este mai ușor de manipulat, mai ales că anunțarea rezultatului voturilor on-line a durat mai mult decât numărea buletinelor de vot pe hârtie.

CNN remarcă faptul că este și ciudat faptul că partidul lui Putin a avut nevoie să mai falsifice și voturi, după ce a interzis de facto tuturor opozanților politici ai acestuia să se înscrie în alegeri. Alexey Navalny a dispărut într-un lagăr de prizonieri, iar organizația sa anticorupție a fost catalogată drept “extremistă” și interzisă. Susținătorii și asociații săi au fost împiedicați prin lege să candideze, iar unii dintre ei au fugit în exil.

Alți politicieni de opoziție care s-au înscris totuși în alegerile parlamentare din Rusia au declarat că au fost supuși unor presiuni și șicane extraordinare. De exemplu, un candidat de la Sankt Petersburg pentru partidul politic Yabloko, a reclamat că doi rivali îi furaseră numele și își puseseră barbă, pentru a avea o înfățișare apropiată și pentru a-i deruta pe alegători.

Echipa lui Navalny a promovat “votul inteligent”, încurajându-i pe ruși să voteze pentru acei candidați cu cea mai mare șansă de a-i învinge pe deputații din partidul de guvernământ. Dar principalul beneficiar al acestei campanii pare să fi fost partidul comuniștilor, al doilea ca mărime din țară, și care la aceste alegeri s-a apropiat de Rusia Unită a lui Vladimir Putin. Dar comuniștii au fost ani de zile obedienți față de Putin și nimic nu  indică faptul că pe viitor lucrurile vor sta altfel. Următoarele două partide proiectate pentru locurile 3 și 4 în alegeri – Partidul Național Liberal Democrat și partidul “O Rusie Justă”, îl susțin de asemenea pe Vladimir Putin.

Concluzia CNN este că, după aceste alegeri maraton, opoziția reală din Parlamentul Rusiei a fost cu adevărat exclusă, chiar eliminată din sfera politică, în ciuda faptului că partidul oficial al președintelui va obține un scor mai mic de 50%. Rusia rămâne în mâna fermă cu care Vladimir Putin a condus-o în ultimii 22 de ani.

Analiza integrală pe CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday