Raportul susține că Georgieva “a condus eforturile de îmbunătățire a poziției Chinei” în influentul raport anual Doing Business din 2018,  într-un moment în care era implicată într-o campanie de majorare a capitalului pentru Banca Mondială, în calitate de director executiv al acestei instituții internaționale.

Raportul auditorului independent WilmerHale a constatat că în anul respectiv China a urcat artificial, de pe poziția 85 pe poziția 78, în topul anual al țărilor care favorizează mediul de afaceri. Investigația a arătat că, în timpul pregătirii Doing Business 2018, oficiali de rang înalt ai guvernului chinez “și-au exprimat în mod repetat îngrijorările” față de președintele de atunci al Băncii Mondiale, sud-coreeanul Jim Yong Kim, arătând că respectivul rating “nu reflectă corect reformele sale economice”. În zilele dinaintea publicării raportului s-au făcut eforturi pentru a ridica China în clasament, prin încorporarea datelor pentru Hong Kong, iar atunci când aceste eforturi nu au reușit, Georgieva “s-a implicat direct”, mai arată raportul – trei indicatori ai condițiilor de afaceri au fost modificați.

Raportul WilmerHale mai arată că practicile de acest fel au continuat și după 2018, în raportul pe anul trecut Arabia Saudită fiind promovată artificial înaintea Iordaniei.

Ca urmare a acestor dezvăluiri, Banca Mondială a mai luat decizia de a opri publicarea raportului Doing Business pentru acest an, din cauza îngrijorărilor legate de etica celor care îl realizează, mulți dintre ei fiind implicați în neregulile din 2018 și 2020.

Bulgăroaina Kristalina Georgieva, care din 2019 este director general al FMI, a spus că “nu este de acord în mod fundamental cu acuzația” adusă în raportul Băncii Mondiale. Anterior funcțiilor de la Banca Mondială și FMI, doamna Georgieva a fost vicepreședinte al Comisiei Europene, între 2014 și 2016, sub președinția lui Jean Claude Juncker.

Sursa: Financial Times

Foto:  Dreamstime/Igor Dolgov

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday