Aproximativ 500 de mii de bebeluși se nasc prematur în Europa în fiecare an. Aceștia, precum și alți bebeluși care au nevoie de internare din diverse motive, au nevoie de monitorizarea constantă a semnelor lor vitale. Din păcate, senzorii actuali necesită adezivi, care pot răni pielea sensibilă a nou născuților și împiedică respirația pielii, precum și fire care să le conecteze la aparate, care fac foarte dificilă îngrijirea bebelușilor.

O echipă de cercetători din Statele Unite a dezvoltat un nou tip de senzor care să înlăture aceste probleme. Acesta este bazat pe electronică flexibilă, având încorporată o baterie și un modul bluetooth pentru a permite transferul de date chiar către un telefon mobil sau o tabletă. Dispozitivul are mai multe găuri care permit supravegherea pielii de dedesubt și permite o aplicare și o îndepărtare cât mai fine. De asemenea, dispozitivul se pliază pe forma zonei unde va fi aplicat pentru a minimiza cantitatea de adeziv necesară și stresul aplicat pielii.

Aparatul este în același timp termometru, aparat EKG, monitorizează mișcările copilului, măsoară rata de respirație, precum și tusea sau a plânsul. Bateria are o autonomie de 24 de ore înainte să necesite reîncărcare.

Dispozitivul este aplicat pe piele folosind un hidrogel. Pentru îndepărtarea aparatului este suficientă aplicarea de apă călduță (la 20-30 de grade Celsius) în jurul dispozitivului și în găurile sale, iar hidrogelul își pierde aproape complet aderența. Mai mult, faptul că hidrogelul absoarbe apa împiedică formarea infecțiilor fungice în zona de sub aparat.  

Dispozitivul a fost testat cu rezultate foarte bune pe subiecți adulți pentru a se asigura siguranța lui și precizia datelor înregistrate, precum și pe un bebeluș născut prematur care încă se află în terapie intensivă.

Sursa: Wiley.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday