SUA. Joe Biden a anunțat obligativitatea vaccinării pentru toți angajații federali și contractorii agențiilor de stat. Firmele cu peste 100 de lucrători vor fi nevoite fie să-și testeze angajații săptămânal, fie să-i vaccineze. Amenzile pentru cei care nu poartă mască în mijloacele publice de transport se dublează și pot ajunge până la 3.000 de dolari.

Președintele SUA, Joe Biden, a dezvăluit joi o serie de măsuri dure, care ar trebui să încetinească răspândirea coronavirusului. Acestea privesc nu numai lucrătorii federali (aproximativ 2,5 milioane) dar și contractorii instituțiilor publice, obligați și ei să se vaccineze.

De asemenea, guvernul federal dă un instrument puternic companiilor private, care deja începuseră să concedieze angajații care refuză vaccinarea, impunând regula care obligă firma la testarea săptămânală, pe cheltuială proprie, a personalului nevaccinat, dacă compania are mai mult de 100 de angajați. Această ultimă măsură țintește 80 de milioane de salariați, adică mai mult de jumătate din totalul lucrătorilor din Statele Unite.

În același timp, guvernul federal dublează amenzile pentru călătorii care nu poartă măști sau le poartă în mod necoresponzător în mijloacele de transport în comun. Cei care sunt la prima abatere de acest fel riscă o amendă cuprinsă între 500 $ și 1.000 $, iar cei care sunt în mod repetat surpinși fără mască vor fi amendați cu între 1.000 $ și 3.000 $.

Administrația de Transport a SUA a centralizat peste 4.000 de incidente legate de masca facială, în trenuri, gări, autogări și pe avioane, numeroase filmulețe cu oameni care refuză să poarte masca, devenind virale pe internet.

În SUA refuzul vaccinării și al purtării măștii este privit de o parte a electoratului republican și ca un mod de opoziție politică față de Administrația Biden. De altfel, Partidul Republican a emis ulterior o declarație în care anunță că va ataca în justiție ordinul executiv al președintelui Biden, referitor la noile reguli.

Sursă alterntivă: CNN

Folosim cookies