SUA. La o săptămână de la deschiderea școlilor, numărul copiilor infectați cu Covid a crescut cu 35% față de ritmul din august. Aproape 2.400 erau internați marți, cu o medie zilnică de 396 de copii admiși în spitalele de pe tot teritoriul național.

Potrivit CNN, care a colectat datele Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din SUA, în prima săptămână de școală (în SUA majoritatea școlilor se deschid la 1 septembrie) au fost infectați 252 de mii de copii, față de un total de 750 de mii de cazuri, între 5 august și 2 septembrie.

Mortalitatea rămâne mică (520 de decese pediatrice de la începutul pandemiei), dar numărul copiilor care dezvoltă forme mai severe, care necesită spitalizare, a urcat la o medie de 369 pe zi în prima săptămână din septembrie, în condițiile în care perioada de incubație a virusului sugerează că aceștia fuseseră deja infectați înainte de deschiderea școlilor. De altfel, în ultima săptămână din august, numărul copiilor și adolescenților (sub 18 ani) spitalizați cu Covid era aproape dublu față de vârful valulul doi, din ianuarie 2021.

Academia Americană de Pediatrie avertizează că în acest moment copiii reprezintă 26% din cazurile noi de infectare din SUA, săptămâna trecută marcând un record de infectări în rândul copiilor, de la începutul pandemiei și până acum. La fel ca în România, în SUA se permite vaccinarea copiilor de peste 12 ani, dar numărul părinților care aleg să-și vaccineze copiii este foarte mic, singura modalitate de protejare a acestora fiind vaccinarea părinților și a cadrelor didactice.

Medicii din SUA au atras atenția încă de la începutul lunii august că varianta Delta a Covid pare să-i afecteze mai mult pe copii decât tulpinile anterioare, dar nu există studii care să ateste acest lucru și aceste constatări sunt oricum puse la îndoială de faptul că acum adulții sunt majoritar vaccinați (70% în SUA), iar copiii nu. Un fenomen îngrijorător semnalat tot mai des de medici, potrivit CDC, este dezvoltarea unui sindrom inflamator multisistem (MIS-C) la copiii care au inițial o formă de Covid cu simptome ușoare sau chiar fără simptome deloc și ajung să fie spitalizați la câteva săptămâni sau chiar luni după ce au trecut prin boală.

MIS-C este “o afecțiune rară, dar gravă, asociată cu Covid, în care diferite organe ale corpului se inflamează, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastro-intestinale”, potrivit CDC. Acest lucru se întâmplă atunci când “virusul determină corpul să producă un răspuns imun împotriva propriilor vase de sânge, provocând inflamația acestora”.

Potrivit CDC, de la începutul pandemiei, în SUA au fost raportate 4.661 de cazuri cu MIS-C (8,5% din cele 55 de mii de cazuri de copii spitalizați cu Covid), mortalitatea în rândurile acestora fiind însă sub 1%.

Sursa: CNN

Foto: Dreamstime

Folosim cookies