În perioada 22 iulie – 29 iulie, au fost raportate în SUA aproape 72 de mii de cazuri pediatrice de Covid, dublu față de ​​săptămâna precedentă. În săptămâna următoare, 31 iulie – 6 august, în medie au fost spitalizați în fiecare zi 216 copii cu Covid în SUA, față de 217 media zilnică din ianuarie, când pandemia a atins vârful în această țară.

Nu este clar dacă Delta afectează mai mult copiii decât variantele anterioare, dar unii medici din prima linie spun că văd mai mulți copii care dezvoltă forme critice ale bolii decât oricând de la începutul pandemiei.

“Toată lumea este puțin nervoasă cu privire la posibilitatea ca varianta Delta să fie de fapt mai periculoasă la copii”, a declarat pentru New York Times dr. Richard Malley, specialist în boli infecțioase pediatrice la Boston Children’s Hospital.

Majoritatea copiilor cu Covid au simptome ușoare (secreții nazale, tuse, ușoară febră) și nu există încă suficiente dovezi că Delta provoacă forme mai severe la copii decât alte variante, au spus oamenii de știință. Dar este clar faptul că această variantă este mai contagioasă, ceea ce înseamnă că infectează și mai mulți copii, iar aceștia nu sunt vaccinați. Ar putea fi vorba așadar doar de suprapunerea unor factori statistici – mai multe infectări în general și, mai multe la copiii pentru că aceștia nu pot fi vaccinați, în vreme ce 70% dintre adulții americani au primit deja cel puțin o doză de vaccin.

Vaccinurile, despre care autoritățile susțin că sunt eficiente și împotriva variantei Delta, oferă de fapt protecție împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii, dar copiii sub 12 ani, care nu sunt deocamdată eligibili pentru vaccinare, pot fi protejați doar dacă adulții din jurul lor se vaccinează.

Potrivit datelor centralizate de New York Times, în SUA aproximativ 1% dintre copiii infectați cu coronavirus ajung la spital, iar mortalitatea este de 0,01% (unul din 10 mii infectați).

În Marea Britanie, unde Delta s-a răspândit înainte de a ajunge în SUA sau în alte țări europene, experții nu au documentat dovezi clare că această variantă îi afectează pe copii mai mult decât cele anterioare.

Analiza integrală pe The New York Times

Foto: Unsplash/Matias Ramos

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday