Produs de firma Joby Aviation, aparatul de zbor este un mic tiltrotor, un tip de aparat care poate schimba unghiul celor 6 motoare electrice, putând zbura atât ca un avion (cu rotoarele îndreptate în față), cât și ca un elicopter (cu rotoarele în sus). Acesta are spațiu la bord pentru cinci persoane și este proiectat ca un taxi aerian. Primul test cu acest apart a fost realizat în 2019, autonomia sa fiind de 240 km la o viteză maximă de 320 km/h. Întrucât este complet electric, el nu emite niciun fel de noxe.

Cel mai important, datorită faptului că este tiltrotor, aparatul poate ateriza și decola vertical. Nu necesită piste de decolare de mari dimensiuni, putând fi astfel folosit și în zone mai aglomerate.

Cei de la Joby parcurg pașii necesari pentru a deveni un operator aerian de trafic de pasageri, dorind să ofere servicii de taxi aerian în California începând din 2024, iar NASA a decis să testeze acest aparat și altele similare pentru a oferi date științifice și tehnice de încredere pentru dezvoltarea tehnologiei și pentru viitoarea intrarea în uz a acestor tipuri de aparate. Acest set de teste va studia cât de zgomotos este aparatul în diversele etape ale zborului, cum se comportă în zbor și, mai ales, care sunt parametrii de siguranță ai acestuia.

Sursa: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday