Generalul Frank McKenzie, șeful comandamentului interarme al SUA a declarat: “Sunt aici pentru a anunța finalizarea retragerii noastre din Afganistan. Ultimele avioane au decolat cu un minut înainte de miezul nopții la Kabul.” Ambasadorul american în Afganistan, Ross Wilson, s-a aflat în ultimul avion C-17 care a decolat.

Talibanii au anunțat ulterior că au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul și, potrivit unor relatări locale, în capitala Afganistanului s-au tras focuri de armă în aer, pentru a marca încheierea războiului care a durat 20 de ani.


Statele Unite încheie astfel 16 zile haotice, în care au reușit împreună cu aliații să scoată contracronometru din Afganistan 123 de mii de civili, între care 6000 de americani. Totuși, autoritățile americane au confirmat că în Afganistan au rămas câteva sute de americani.

Talibanii s-au angajat să permită “un culoar de siguranță” pentru cei care vor să părăsească Afganistanul și au documentele necesare, pe cale terestră, și după data de 30 august.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday