Update: “Nu a existat nicio modificare a calendarului misiunii. Asta înseamnă că va fi realizată până la sfârșitul lunii. Talibanii au fost foarte clari în legătură cu așteptările lor”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, înainte ca Joe Biden să susțină o declarație de presă pe această temă. Oficialul a mai precizat că 64 de mii de persoane au fost evacuate de SUA până acum din Afganistan.

Știrea inițială: 

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că aceștia nu mai permit cetățenilor afgani să meargă la aeroportul din Kabul, din cauza situației haotice de acolo. Într-o conferință de presă, acesta a spus că militanții vor garanta securitatea celor care se vor întoarce de la aeroport la casele lor, criticând faptul că “SUA invită oamenii să se urce în avioane. Le cerem americanilor să nu-i încurajeze pe afgani să plece. Avem nevoie de talentul lor”.

Zabihullah Mujahid a mai spus că termenul de 31 de august prevăzut pentru eliberarea aeroportului din Kabul și retragerea tuturor trupelor NATO nu va fi extins. Avertismentul vine în momentul în care se desfășoară un summit G-7 în care aliații încearcă să îl convingă pe Joe Biden să extindă acest termen.

Trupele americane controlează aeroportul din Kabul de unde au fost evacuate aproximativ 58.700 de persoane, în principal colaboratori afgani.

Zabihullah Mujahid a mai spus că femeile ar trebui să rămână acasă pentru moment, pentru siguranța lor, precizând că acestea nu-și vor pierde slujbele, iar salariile le vor fi plătite.

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday