Din cele 94 de secvențieri realizate săptămâna trecută de laboratoarele din România 91 au fost cazuri de infectare cu Delta. Acest lucru sugerează că tulpina plecată din India a devenit sau este pe cale să devină dominantă și în România. În urmă cu 11 săptămâni, când aceasta a intrat în monitorizarea INSP, doar 1,5% din cazurile secvențiate erau varianta Delta, la vremea respectivă în România fiind dominantă varianta Alpha.

Colonelul Valeriu Gheorghiță spune că 40% din cazurile de infectare cu tulpina Delta depistate până acum în România “nu au nicio legătură epidemiologică menționată”, ceea ce înseamnă că aceasta se transmite local. De altfel, statistica la care face referire Gheorghiță cuprinde toate secvențierile făcute în ultimele trei luni, situația fiind foarte diferită în ultimele săptămâni.

Până acum, din cele 24 de decese ale unor persoane depistate ca fiind infectate cu varianta Delta, 21 au survenit la persoane nevaccinate, iar trei (12,5%) la persoane vaccinate cu schema completă. În 23 de cazuri, inclusiv la cele trei vaccinate, a fost vorba de persoane care aveau condiții medicale preexistente (comorbidități). Într-un singur caz, un tânăr de 32 de ani din București, nevaccinat, decesul a survenit la o persoană care nu avea comorbidități cunoscute.

În ultima săptămână, Delta a provocat în România trei decese identificate – un bărbat de 42 de ani din Dâmbovița, nevaccinat, o femeie de de 65 de ani din județul Călărași, de asemenea nevaccinată, și un bărbat de 56 de ani din Cluj, care fusese vaccinat cu schema completă în urmă cu cinci luni și jumătate (în faza a II-a) deoarece avea o boală cronică.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday