Cei 15 cetățeni români evacuați din Kabul cu avionul militar trimis de România au ajuns în țară, la Baza Aeriană 90. Cu același avion au fost aduși și 4 bulgari.

Alături de cei 15 români aduși în țară cu aeronava Hercules C-130 au venit și 4 cetățeni bulgari. Ei se adaugă altor peste 30 de cetățeni români evacuați în zilele precedente cu aeronave ale unor alte state.

“Salut revenirea în țară, astăzi, a 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. (…) Repatrierea compatrioților noștri a avut loc în condiții extrem de dificile de securitate, într-un climat în permanentă schimbare”, transmite Klaus Iohannis.

“Chiar şi dacă ar fi fost vorba de un sigur cetăţean român am fi procedat la fel. (…) Vom menţine contactul cu toţi cetăţenii români aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu. 

În total, au fost 17 români care au solicitat Ministerului de Externe evacuarea, însă unul dintre ei, angajat al unui program ONU, a informat că nu poate ajunge la aeroport din cauza situației de securitate. Potrivit MAE, autoritățile române vor continua să acționeze pentru a identifica opțiuni de evacuare a acestuia cu aeronave ale unor state partenere, în măsura în care condițiile de securitate vor permite accesul cetățeanului român în aeroport.

De asemenea, primul român care reușise să ajungă la aeroportul din Kabul pe 19 august și care a fost dus ulterior la Islamabad a decis ca între timp să se întoarcă în România cu un avion de linie.

Potrivit autorităților române, vor continua eforturile de evacuare a cetățenilor care doresc să fie repatriați, precum și a cetățenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situație vulnerabilă.

Foto: Inquam/Sabin Cirstoveanu

Folosim cookies