Judecătoarea Amy Coney Barrett, care este însărcinată cu soluționarea petițiilor de urgență din acea regiune a țării, nu și-a motiv decizia, pe care a luat-o fără a mai trimite cererea studenților către ceilalți judecători ai Curții Supreme. În pledoaria lor, aceștia arătaseră că li se încalcă dreptul constituțional la integritate corporală.

Este primul caz în care Curtea Supremă a SUA (dominată de conservatori) se pronunță asupra obligativități vaccinării, după ce cererea studenților din Indiana fusese respinsă atât de un judecător de federal, cât și de o curte de apel.

În luna mai, Universitatea din Indiana a impus obligativitatea vaccinării pentru toate cadrele didactice, toți studenții și personalul nedidactic, cu excepția cazurilor în care poate fi invocat un motiv medical sau unul religios.

Decizia judecătoarei Barrett este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta, cunoscută pentru viziunea “originalistă” (în sensul original, de la adoptare) asupra Constituției SUA, a fost numită de Donald Trump la Curtea Supremă cu câteva zile înainte de alegerile din noiembrie 2020. În SUA are loc acum o amplă dezbatere, între democrați și conservatori, privind vaccinarea obligatorie. În timp ce universități și companii din unele state impun angajaților să se vaccineze, în altele, dominate de republicani, parlamentele locale au legiferat interzicerea unei astfel de obligații.

Sursă alternativă: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday