Industria românească a avut cele mai mari încasări din istorie în prima jumătate a anului 2021, deși în termeni de volum NU a reușit să recupereze integral căderea din prima jumătate a anului trecut. Creșterea cifrelor de afaceri s-a bazat pe creșterea prețurilor.

Datele oficiale arată că, în termeni de volum, în primele șase luni din 2021, producţia industrială a crescut cu +16% (serie brută) față de aceeași perioadă din 2020, în care a pierdut -16,4%. Diferența este însă mai mare, din cauza raportării la o bază diferită.

Totuși, pe fondul creșterii prețurilor, cifra de afaceri pe total industrie a crescut cu 26%, atingând un nivel record istoric. Această creștere a fost mult mai mică în industria extractivă, care a scăzut (-2%) în volum și față de prima jumătate din 2020 (când au fost două luni de stare de urgență) dar a încasat cu +12% mai mult.

Industria prelucrătoare (care include și industria auto, exportatoare) și-a domolit creșterea de la începutul anului, fiind cel mai probabil afectată de criza microcipurilor. Astfel, pe primele șase luni din 2021, industria prelucrătoare românească a înregistrat creșteri de volum de +17% față de 2020, dar încasările au crescut cu peste 26%, depășind nivelurile din 2019.

Folosim cookies