Datele oficiale arată că, în termeni de volum, în primele șase luni din 2021, producţia industrială a crescut cu +16% (serie brută) față de aceeași perioadă din 2020, în care a pierdut -16,4%. Diferența este însă mai mare, din cauza raportării la o bază diferită.

Totuși, pe fondul creșterii prețurilor, cifra de afaceri pe total industrie a crescut cu 26%, atingând un nivel record istoric. Această creștere a fost mult mai mică în industria extractivă, care a scăzut (-2%) în volum și față de prima jumătate din 2020 (când au fost două luni de stare de urgență) dar a încasat cu +12% mai mult.

Industria prelucrătoare (care include și industria auto, exportatoare) și-a domolit creșterea de la începutul anului, fiind cel mai probabil afectată de criza microcipurilor. Astfel, pe primele șase luni din 2021, industria prelucrătoare românească a înregistrat creșteri de volum de +17% față de 2020, dar încasările au crescut cu peste 26%, depășind nivelurile din 2019.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday