Update: Talibanii au reușit să cucerească și capitala provinciei Kunduz din nordul țării, într-o ofensivă majoră, conform DW. Aceștia au ocupat clădirile guvernamentale din Kunduz. Este a treia capitală de provincie pe care o cuceresc în tot atâtea zile, însă lupte înverșunate au loc și în alte zone. Orașul a găzduit o fostă bază de operațiuni pentru armata germană.

Lupte grele se dau acum între forțele afgane și talibani în centrul capitalei provinciei Kunduz din nordul țării, după ce aceștia din urmă au capturat sâmbătă orașul Sheberghan, capitala provinciei Jowzjan, iar vineri au intrat în Zaranj, cel mai important oraș din provincia Nimroz, aflată în vest.

Talibanii își intensifică ofensiva, după retragerea trupelor SUA și NATO din țară, în timp ce forțele afgane, antrenate și echipate de SUA sunt copleșite. Sâmbătă seara bombardierele B-52 americane (decolate din Qatar) au bombardat pozițiile talibanilor din provincia Jawzjan, spijinite de aeronave AC-130 Spectre (o variantă modificată a avionului de transport C-130 Hercules, înarmată cu mitraliere grele pentru atacuri la sol). Deși au fost raportate pierderi grele în tabăra talibană, aceștia au păstrat controlul asupra orașului Sheberghan.

Specialiștii spun că talibanii, care controlează acum cea mai mare parte din așezările rurale ale Afganistanului, își vor continua ofensiva asupra zonelor urbane mari. Jurnalistul Ali Latifi, care se află la Kabul, a declarat pentru Deutsche Welle că deși este de așteptat ca talibanii să ajungă probabil să atace și capitala țării, Kabul, acesta va fi mai greu de cucerit decât alte zone.

Retragerea completă a forțelor americane din Afganistan ar trebui să se încheie până pe 11 septembrie, iar SUA și Marea Britanie și-au avertizat toți cetățenii să părăsească imediat Afganistanul.

Surse alternative: DW, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday